Elektrische initiatieven van Opel

Opel Ampera

Verschillende automerken hebben in de afgelopen jaren elektrische auto’s op de markt gebracht, waaronder Opel. Niet alle auto’s zijn echter volledig elektrisch, het merendeel is hybride. Dit betekent dat de auto’s naast het gebruik van elektriciteit ook werken op basis van brandstof. Een van de modellen elektrische auto’s die Opel aanbiedt is de Opel Ampera, die zo’n 40 tot 80 kilometer rijdt op een volle accu. De precieze afstand is afhankelijk van de omstandigheden en je rijgedrag. Met een range extender (ook wel: motor generator) wordt de elektromotor in de auto verder gevoed. Hiermee kan de actieradius van de auto vergroot worden tot ruim 500 kilometer.

 

Eind juni van dit jaar maakte General Motors bekend dat het de Europese versie van de Chevrolet Bolt onder vlag van Opel uit zal brengen op de Europese automarkt. Deze auto zal de naam Ampera-E dragen. Men verwacht dat de kosten voor deze auto op circa 28.000 euro zullen liggen. Met deze elektrische auto wordt volgens General Motors een actieradius van zo’n 300 kilometer behaalt.

Opel Ampera

De werking van de Opel Ampera

Met de Opel Ampera heeft deze autofabrikant een uniek product op de markt gezet, die verschilt van de zuiver elektrisch aangedreven auto’s en verschillende hybride modellen. Een zuiver elektrisch aangedreven auto maakt enkel gebruik van de energie die een accu levert. Doordat de accu maar een beperkte hoeveelheid energie op kan slaan is de actieradius van dergelijke auto’s vaak beperkt. Voor iemand die grote afstanden af moet leggen is een zuiver elektrisch aangedreven auto daardoor een stuk minder interessant.

 

Een hybride auto daarentegen werkt op een combinatie van een elektromotor en een verbrandingsmotor. Vaak is de conventionele verbrandingsmotor de primaire energieleverancier in de auto, waardoor je minder profiteert van de voordelen aan elektrisch rijden. De elektromotor in dergelijke auto’s is vaak veel minder krachtig, waardoor de auto langzamer en minder ver zal rijden.

 

De Ampera van Opel valt tussen beide soorten auto’s in. In dit model zit een zeer efficiënte elektromotor, die de auto voortdurend aandrijft. Alleen in situaties dat dit ook daadwerkelijk nodig blijkt te zijn, zal de ingebouwde motorgenerator voor extra energie zorgen. Op die manier heb je niet langer te maken met een beperkte actieradius, waar veel zuiver elektrisch aangedreven auto’s wel mee kampen.

 

E-REV technologie van Opel

De Elektrische auto van Opel is eenvoudig op te laden via een gewoon stopcontact met een lading van 230 Volt. Hierbij wordt de inkomende energie opgeslagen in een lithium-ion accupakket met een capaciteit van 16 kWh. Met dit accupakket wordt de elektromotor van voldoende energie voorzien om je over grote afstanden te kunnen vervoeren. Met een hoge snelheid bereik je al snel een afstand van 40 tot 80 kilometer als je accu volledig opgeladen is.

 

Een ingebouwde Range Extender-motor maakt de auto geschikt voor langere afstanden. Deze motor loopt op benzine en wordt enkel gebruikt om de accu in de auto te voeden. Op deze manier neigt de Opel Ampera meer naar een zuiver elektrisch aangedreven auto, dan naar een hybride model.

 

 

Comments are closed.